中醫信箱
[ 會員#12596 ] Shannon
腸胃, 肥胖問題
各位醫師好
其實今次系我第一次接觸中醫呢樣野 但聽朋友講我既情況系需要中醫師幫忙調理 但見有林林總總好多位醫師 我都5知邊一位先可以最有效幫到自己
其實我自細就腸胃5好 平均2日去一次大解 有好大個肚濫&胃濫 媽咪帶過我無睇好幾個西醫都話 呢d baby fat黎嫁姐 大大下就會無嫁啦... 當然我貪吃系一個成因啦 但好明顯d西醫系fake我既... 我而家18歲啦 都仲系禁大個肚 仲隨住年紀體型增長變大添 成個肚睇起黎好似懷孕3/4個月咁 以前細細個就話5系好在意姐 大個女貪靚 出街唯有著松身衫/帶腰封 但長遠都5系辦法
上網穩中醫推薦穩到呢個webpage 但見有好位醫師 好迷茫
希望可以有醫師可以幫到我 QwQ 感謝
人每天需要消耗30-60克脂肪,如果你經常怕肥不吃飽,服藥或節食脂肪及澱粉,身體會發揮天然危機管理機制,自製硬脂肪貯存在腹部保命,其次貯在臀腿!

減重初期見效雖快(主因瀉去積便和排掉身體水分),但基礎代謝率會急降,變得越來越難消脂,最後像喝水也會肥,反彈回復舊觀甚至更肥重!所以如果沒有專科減肥塑身醫師全程監督,不健康減肥會首先減去最多軟質脂肪的胸部,和您已經是最瘦的部位,留下最多硬脂肪的腹部,其次是腿臀,令人越減肥,肚子越凸出,這跟饑民食物不足(=節食)肚子凸出相似!

[年輕人的最佳減肥增高錦囊]
年輕人所剩長高時機不多,而減肥終生可行,若現在沉迷減肥,日後停高才追悔就太遲了!
shannon,
有肚腩,胃腩與肥胖是兩個不同的概念,如單單有肚腩,胃腩可以由脾胃運化失常所引致。當然亦與生活習慣有關,如常坐,缺乏運動等。腰封等不應常配帶,因為會進一步影響腸蠕動,增加排便困難。


以上資料只供參考,不能作診症用途,
請與家庭醫生查詢並作出適合治療.
如身體不適請即睇醫生,切勿延誤治療。
如有錯漏請提出糾正,我們會盡快跟進,
本站恕不會負任何責任
 Copyright©2020 www.chinesedoctor.com.hk
 All rights reserved